Tips en Actualiteit
Energielabel voor recreatiewoning verplicht per 1 januari 2024
Vanaf 1 januari 2024 wordt het verplicht om een energielabel te hebben voor recreatiewoningen. Deze regelgeving is een belangrijke stap in de richting van duurzaam toerisme en milieubewustzijn. Het energielabel geeft eigenaren en huurders inzicht in de energieprestaties van de woning en moedigt investeringen in energie-efficiëntie aan. Dit helpt niet alleen het milieu, maar kan ook leiden tot lagere operationele kosten en een verhoogde waarde van recreatiewoningen. Het is nu de tijd om te anticiperen op deze verandering, duurzame keuzes te maken en bij te dragen aan een groenere toekomst voor recreatiewoningen. EnergielabelTotaal helpt u graag bij het maken van deze keuzes!
Subsidie regeling verruimd vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 is de landelijke regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) verruimd; tot die datum moest men minimaal 2 maatregelen doorvoeren om voor subsidie in aanmerking te komen, nu is dat al vanaf 1 maatregel mogelijk. Lees alle wijzigingen en de mogelijkheden voor landelijke subsidie op de site van RVO: ISDE: Wat wijzigt er vanaf 2023?
Naast de landelijke subsidie zijn er op gemeentelijk niveau ook vaak (aanvullende) subsidies mogelijk, deze verschillen per gemeente. Raadpleeg hiervoor het energieloket in uw gemeente.
Gaat u zelf energiebesparende maatregelen treffen in uw woning?
Verzamel hiervan zoveel mogelijk bewijslast zoals facturen (op adres) en foto’s van de uitvoering. Bij isolatie is het van belang dat de dikte van het isolatiemateriaal onafhankelijk kan worden vastgesteld.
Zonder deze bewijslast mag een energie prestatie adviseur de maatregelen niet meenemen in de woningopname en heeft dit dus een negatief effect op het uiteindelijke energielabel.
Vanaf 2030 geen huurwoningen met energielabel E of slechter
Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met energielabel E of slechter. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt.
De regel gaat gelden voor zowel particuliere als sociale huurwoningen. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt en het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Er wordt een uitzondering gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.
Het besluit is onderdeel van een groter pakket aan verduurzamingsplannen dat De Jonge presenteerde. Het doel van de nieuwe plannen is het versnellen van de verduurzaming. Een duurzame woning moet voor iedereen betaalbaar worden, aldus De Jonge. In de plannen is onder meer ook opgenomen dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen.
Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet precies uitgewerkt. Volgens de minister moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders ruimte geven om te investeren in isolatie van hun woning(bestand). Voor kleinere – private – verhuurders is er een subsidiepot geopend. Daarvoor is tot 2025 ongeveer € 120 miljoen beschikbaar.
Er zijn in Nederland nog 580.000 huurwoningen met energielabel E, F of G.
0% hypotheekrente voor verduurzamingshypotheek
Minister Hugo De Jonge heeft bekend gemaakt dat lagere inkomens geen hypotheekrente hoeven te betalen als zij kiezen voor een verduurzamingshypotheek.
Sinds juli 2021 hebben huiseigenaren met onvoldoende leenruimte al de mogelijkheid om via het Nationaal Warmtefonds een hypotheek te sluiten waarbij zij rente en aflossing naar draagkracht betalen en het restschuldrisico wordt gedragen door het warmtefonds. Maar dat geldt alleen als zij binnen de zogeheten wijkaanpakken worden gedwongen door een besluit van de gemeente. De bedoeling is nu om woningeigenaren zonder leenruimte en woningeigenaren met een laag inkomen met ingang van 1 oktober ook buiten die wijkaanpakken financiering aan te gaan bieden tegen een rente van 0%.
Volgens het ministerie blijkt uit DNB-cijfers dat ruim 80% van de huiseigenaren in staat is om de woning met eigen middelen of via financiering te verduurzamen. Ongeveer een vijfde kan nu dus niet meedoen omdat het inkomen te laag is, vaak in combinatie met een slecht energielabel.
Laat je energielabel upgraden: huizenkoper kijkt nu echt naar het energielabel
Nu de gekte op de huizenmarkt begint weg te ebben en de energieprijzen zijn gestegen, kijken huizenkopers kritischer naar het energielabel van potentiële woningen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij makelaars.
Heeft u een voorlopig label nog voor 1 januari 2021 definitief laten maken en/of zijn er energie besparende maatregelen aan uw woning uitgevoerd zoals spouwmuur en/of dakisolatie aangebracht of uw CV ketel is vernieuwd? De kans is groot dat uw energielabel in een hogere klasse zal vallen.
Neem gerust contact op of een labelverbetering voor uw woning mogelijk is.
Per januari 2022 energielabel plicht om de woning aan te kunnen melden op Funda
We raden de verkoper aan al in het begin van het verkoopproces een definitief energielabel aan te vragen. In ieder geval vóórdat de woning op Funda geplaatst wordt. Daarmee voorkomt de verkoper aangeschreven of beboet te worden door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).
Nieuw energielabel voor gebouwen per 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabel letter blijft bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald verandert. Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. Daarmee komt de methodiek van het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) te vervallen.
Het zelf online aanvragen van een vereenvoudigd energielabel is vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Voor het bepalen van het nieuwe energielabel komt een gediplomeerde en gecertificeerde energieadviseur aan huis. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf registratiedatum, ook energielabels die zijn geregistreerd voor 1 januari 2021.
Een energielabel nodig voor uw woning?
Met onze ruime openingstijden staan wij altijd voor u klaar om vragen te beantwoorden of om een afspraak in te plannen.